Jo olemassa olevien eli nykyisten lainojen kilpailutus

Kilpailuta nykyinen laina

Tänä päivänä lainojen kilpailutus on hyvin yleistä. Erityisesti vakuudettomien lainojen kilpailuttaminen on suosittua. Usein lainojen kilpailuttaminen mielletään kuitenkin koskevan ensisijaisesti uusia lainoja. Haluamme oikoa tätä käsitystä, sillä myös nykyiset lainat kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti. Laina myönnetään aina ajankohtaisen taloustilanteesi perusteella. Tästä johtuen lainojen kilpailuttaminen aina taloudellisen tilanteesi muututtua on erittäin kannattavaa.

Erityisesti jos aikaisempi kulutusluotto on otettu ennen vuoden 2019 korkokattolainsäädäntöä, kannattaa se ehdottomasti kilpailuttaa. Kulutusluotto.com palvelun kautta lainaa hakiessasi kilpailutus hoituu samalla kertaa, sillä yhden luotonantajan sijasta hakemus toimitettaan kaikille palvelussa oleville pankeille ja rahoituslaitoksille.

Olemassa olevan lainasi kilpailutus tapahtuu niin, että haet nykyisen lainan suuruista luottoa lainavertailupalvelun kautta. Lainatarjoukset saatuasi voit sitten vertailla nykyistä lainaasi tarjouksiin. Lainaa voit hakea haluamasi summan 1000–60000 euron väliltä tilanteestasi riippuen. Laina-aika asettuu normaalisti 1–15 vuoden välillä. Lue tämä infopakettimme ja kilpailuta nykyiset lainat jo tänään!

Kilpailuta nykyinen laina – milloin kilpailutus kannattaa?   

Lainojen kilpailutus on helppoa ja nopeaa. Nykyään vakuudettomat lainat haetaan pääsääntöisesti netistä, joten käyntiä pankkikonttorissa ei enää tarvita.

Tänä päivänä hyvin suuri osa lainoista on vakuudettomia kulutusluottoja, joiden korot ja kulut vaihtelevat suuresti. Kulutusluottojen vertailu on erittäin suositeltavaa, sillä lainat vertailemalla voit säästää lähes poikkeuksetta suuria summia rahaa.

Myöskään olemassa olevien lainojen kilpailutuksesta ei ainakaan mitään haittaa ole, sillä hyvin usein voit kilpailutuksen avulla löytää nykyistä lainaa paremman lainavaihtoehdon. Voit kilpailuttaa lainasi milloin vain, mutta seuraavaksi esittelemissämme tilanteissa kilpailutus on erityisen kannattavaa.                                                               

Taloudellisen tilanteesi muututtua

Laina otetaan aina tiettynä aikana ja sen hetkisen taloudellisen tilanteen perusteella. Kuitenkin tulot, varallisuus ja talouden kokonaistilanteet elävät ihmisillä jatkuvasti. Tästä johtuen myös nykyinen laina kannattaa kilpailuttaa aina taloudellisen tilanteesi muututtua parempaan suuntaan.

Nämä muutokset eivät aina edellytä edes tulotasosi nousua. Esimerkiksi silloin kuin olet saanut maksettua pois jonkun vanhan lainan tai muuten tilanteesi on selkeytynyt, on hyvät mahdollisuudet saada lainaa aikaisempaa pienemmällä korolla, kuluilla ja kuukausierällä. Lainojen kilpailutus kannattaa ylipäätään aina silloin, kun nykyinen laina ei tunnu parhaalta mahdolliselta vaihtoehdolta.  

Lainavertailu kannattaa tehdä varsinaisten lainojen lisäksi erilaisille osamaksuille, veroveloille ja muille luottosopimuksille. Edullinen laina, jonka avulla maksat pois nykyiset luottosi on usein monia kuukausittaisia lyhennyksiä parempi vaihtoehto.

Kun haluat saada edullisemman lainan

Hyvin yleinen syy nykyisen lainan tai lainojen kilpailuttamiseen on mahdollisuus saada uutta lainaa pienemmillä kustannuksilla.

Aina sinun ei tarvitse edes odottaa, että taloudellisessa tilanteessasi tapahtuisi muutoksia – voit saada olemassa olevaa lainasopimustasi edullisemman lainan kilpailevalta rahoituslaitokselta, vaikka tilanteesi ei olisikaan muuttunut. 

Nykyinen laina kannattaa toisinaan kilpailuttaa, vaikka olisitkin ihan tyytyväinen lainan kuukausierään, korkoon ja muihin kustannuksiin. Kilpailutus kulutusluotto.com palvelussa on nimittäin ilmaista, eikä sido sinua mihinkään.

Kun haluat testata luottoluokitustasi

Toisinaan lainaa haetaan ainoastaan luottoluokituksen testaamiseksi. Mikäli haluat testata miltä luottoluokituksesi näyttää pankkien ja rahoituslaitoksien silmissä, lainan hakeminen kulutusluotto.com palvelun kautta on erinomainen vaihtoehto. Saat parhaimmillaan lainatarjouksia yli 30 pankilta ja rahoituslaitokselta, joten kokonaiskuva tilanteestasi muodostuu varmasti.  

Luottoluokituksesi vaihtelee elämäntilanteesi mukaan, jonka seurauksena aikaisemmin ottamasi lainat eivät välttämättä ole nykyisen tilanteesi mukaisia. Jättämällä hakemuksen lainavertailu palvelussamme, saat ajankohtaisen luottoluokituksesi mukaisia lainatarjouksia.

Viikoittain lainoja ei kannata kilpailuttamaan, mutta vakuudettomien kulutusluottojen kohdalla suosittelemme lainojen kilpailutusta noin puolen vuoden välein, ja aina kun taloustilanteessasi tapahtuu positiivisia muutoksia.

Kilpailuta nykyinen laina – kenelle kilpailutus on mahdollista?

Ennen lainojen kilpailutusta kannattaa tarkastaa, että täytät vähintään yleiset lainaehdot. Yleisten ehtojen lisäksi luotonantajilla voi olla erityisehtoja esimerkiksi hakijan iän suhteen.

Kulutusluotto.com palvelun kautta myönnettävät lainat ovat pääsääntöisesti vakuudettomia kulutusluottoja, joiden saaminen on lähtökohtaisesti mahdollista kaikille palkkatöissä oleville täysikäisille henkilöille. Lainanmyöntämisen kriteeristö vaihtelee kuitenkin pankki- ja rahoituslaitoskohtaisesti, eikä hylkäyksen syitä välttämättä lainanhakija saa ikinä selville.

Seuraavaksi esittelemme Suomessa käytössä olevat yleiset ehdot lainan myöntämisen suhteen, sekä luotonantajien erityisehdot.

Yleiset ehdot lainanmyöntämiselle

Alhaalla on listattu Suomessa käytössä olevat yleiset kriteerit lainansaamiselle. Tämä kriteeristä pätee niin vakuudettomiin kulutusluottoihin kuin vakuudellisiin lainoihinkin. Vakuudettomien lainojen suhteen osa kriteereistä voi olla tiukempia kuin vakuudellisissa lainoissa, koska vakuudettomissa luotoissa luotonantajan riski on suurempi.

  • Täysi-ikäisyys

  • Säännölliset palkka- tai eläketulot

  • Vakituinen osoite Suomessa

  • Puhtaat luottotiedot

  • Hyvin hoidetut raha-asiat

  • Ei liikaa olemassa olevaa velkaa

Luotonantajakohtaiset lainaehdot

Pankeilla ja rahoituslaitoksilla on luonnollisesti myös omia vaatimuksiaan lainanhakijan suhteen. Yleisesti ottaen nämä vaatimukset eivät ole kovin tiukkoja, sillä luotonanto on rahoituslaitoksille liiketoimintaa – lainaa pyritään myöntämään kaikille, joilla on riittävästi maksukykyä lainan takaisinmaksuun.

Luotonantajien mahdolliset erityisehdot ovatkin yleensä varsin perusteltuja, sillä lainansaamisen hankaloittaminen turhaan ei ole kenenkään edun mukaista. Jotkut luotonantajat edellyttävät lainanhakijoilta esimerkiksi 20 vuoden ikää.

Lisäksi luotonantajat tekevät riskiarvioin lainanhakijan taloustilanteesta omien kriteeriensä perusteella, jotka saattavat poiketa kilpailijoiden kriteereistä.

Kilpailuta nykyinen laina – neuvoja lainanhakuun

Nykyisten lainojen kilpailutus

Vaikka lainansaamiseen ei hakemuksen jättämisen jälkeen kovinkaan paljon vaikuttaa, kannattaa muutama vinkki ja neuvo laittaa korvan taakse ennen lainan hakua. Lainan saaminen tyssää nimittäin hyvin usein epäselvään hakemukseen, ristiriitaisiin tietoihin tai epärealistiseen lainasummaan tai laina-aikaan.

Ole rehellinen lainaa hakiessasi

Toisinaan lainahakemusta täytettäessä tekee mieli hieman oikoa mutkia samoin kuin työpaikkahakemusta täytettäessä. Tämä ei kuitenkaan edistä lainansaantia. Päinvastoin se voi aiheuttaa suoraan lainahakemuksen hylkäämisen. Lainahakemuksessa antamasi tulotiedot ja tiedot aikaisemmista lainoista nimittäin tarkastetaan vähänkään suurempien lainojen kohdalla.

Tiedot tulostasi joko skannataan luvallasi palkkatililtä tai sinun tulee lähettää palkkakuitit ja verotustodistus todisteeksi niistä. Luonnollisesti myös luottotietosi tarkistetaan lainanhaun yhteydessä. Luottoa hakiessa kannattaa siis olla rehellinen, koska vilpistä jää hyvin suurella todennäköisyydellä kiinni.

Kilpailuta nykyinen laina omista lähtökohdistasi käsin

Nykyiset lainat kannattaa aina kilpailuttaa omista lähtökohdista käsin. Mieti siis ennen lainanhakemista, mitkä asiat ovat sinulle oleellisia kriteereitä lainan hakuun liittyen. Monesti lainavertailu korostaa lainojen kustannuksia, mitkä kannattaakin tutkia tarkasti ennen lainan ottamista. Kustannuksien lisäksi myös muilla asioilla on merkitystä.

Ehkä nykyisessä lainassasi on liian korkea kuukausierä, jota ei luotonantaja ole suostunut pienentämään? Edellisen kaltaisessa tapauksessa haluat ehkä ottaa pienemmällä kuukausierällä varustetun lainan, vaikka korko siinä olisikin hieman nykyistä korkeampi.

Myös pidemmän maksuajan saaminen lainalle voi olla yksi kriteeri sen kilpailuttamisessa. Olet ehkä ottanut lainan kovin lyhyellä maksuajalla, jonka takia kuukausierä siinä on muodostunut sinulle kohtuuttoman suureksi. Edellä mainitussa tilanteessa laina pidemmällä maksuajalla voi pelastaa taloutesi. Vaikka maksuaika siinä on pidempi, vapautuu sinulle kuukaudessa enemmän rahaa käyttöösi.

Monesti nykyinen pikalaina kilpailutetaan, kun halutaan säästää koroissa ja kuluissa. Kulutusluotto.com palvelun kautta saamissasi lainatarjouksissa lainan korko- ja kulut esitetään selkeästi, joka helpottaa vertailua. Mikäli lainassasi on mielestäsi liian suuri korko, tulet todennäköisesti säästämään pitkän pienikorkoisempaa lainaa maksaessasi.  

Hae lainaa rinnakkaishakijan kanssa

Toisinaan nykyinen laina on järkevää kilpailuttaa yhteishakijan kanssa, koska silloin voit saada lainaa helpommin ja paremmilla ehdoilla kuin yksin hakiessasi. Yhteishakija huomioidaan hakemuksessa tasavertaisena päähakijan kanssa. Yhteishakijan tilanteesta tehdään myös samat selvitykset kuin päähakijan kohdalla.

Rinnakkaishakijasta on hyötyä erityisesti:

  • Jos olet juuri aloittanut uudessa työssä

  • Olet vastavalmistunut

  • Olet määräaikaisessa työsuhteessa

  • Tulosi ovat pienet

Lue lisää rinnakkaishakijasta

Kilpailuta nykyinen laina – mitä hyötyä siitä on?

Kilpailuta nykyinen laina saadaksesi kuva sinulle tarjottavista lainoista, sillä loppujen lopuksi ainoastaan lainahakemuksen jättämällä voit selvittää millaisia lainoja sinulle on tarjolla. Seuraavaksi kerromme sinulle mitä konkreettista hyötyjä nykyisten lainojen kilpailutus voi sinulle tarjota.

Voit saada lainaa edullisemmin

Monesti ihmisillä on vuosia vanhoja lainoja, joiden korko ja lainaehdot voivat poiketa suurestikin toisistaan. Varsinkin kulutusluotot, jotka on otettu aikaa ennen vuoden 2019 lainojen korko- ja kulukattolainsäädäntöä. Korkokaton jälkeenkin otetut lainat kannattaa kilpailuttaa, sillä lainojen kustannukset vaihtelevat suuresti myös korkokaton sisällä.

Riippumatta siitä, koska nykyinen lainasi on otettu – ei sen kilpailuttamisesta mitään haittaa ainakaan ole. Hyvin realistista on löytää laina edullisimmilla hintaehdoilla ja parhaassa tapauksessa säästät satoja tai tuhansia euroja vuodessa.

Voit saada lainan pienemmällä kuukausierällä

Päivittäisten menojen ja arjen taloudenhallinnan näkökulmasta, se paljon lainoista maksat kuukaudessa merkitsee jopa enemmän kuin lainojen kokonaiskustannukset. Mikäli nykyinen lainasi on otettu vuosia sitten, voi tänä päivänä sinulle tarjolla oleva kuukausierä olla hyvin erilainen.

Kuukausierä on kustannuksien ohella hyvin tärkeä vertailun kohde lainojen kilpailutuksessa. Ehkä nykyisessä lainassasi on liian suuri kuukausittainen minimilyhennys, joka vie liian suuren osan kuukausittaisista käyttövaroistasi. Tässä tilanteessa lainojen kilpailutus kulutusluotto.com palvelun kautta on erittäin järkevää. Laina pienemmällä kuukausierällä on hyvä valinta senkin takia, että voit taloudellisen tilanteesi niin salliessa lyhentää sitä minimierää suuremmalla summalla.

Saat kokonaiskuvan lainatarjonnasta

Lainavertailu on paitsi keino saada kokonaiskuva sinulle tarjolla olevista lainoista – myös väline vertailla lainoja erilaisten kriteereiden perusteella. Lainavertailun avulla voit verrata nykyisen lainasi korkoa, kuluja, takaisinmaksuaikaa, kuukausierää ja muita lainaasi sisältyviä ehtoja.  

Sinulla voi olla mielessä jokin yllä mainituista kilpailutuskohteista nykyisen lainan ja mahdollisen uuden lainan välillä, tai ehkä haluat vain tutusta lainatarjontaan – yhtä kaikki, lainojen vertailu kannattaa tehdä aina omista lähtökohdista käsin. Sinä tiedät parhaiten mitä ominaisuuksia lainalta haluat.

Nykyisen lainan kilpailuttaminen on erinomainen keino saada tietoa siitä, millaisia lainavaihtoehtoja on tarjolla. Hyvin monet ovat löytäneet uuden lainaehdoiltaan sopivamman lainan nykyisen tilalle kulutusluotto.com lainanhakupalvelun avulla.

Millaisia kustannuksia vakuudettomat luotot sisältävät?

Vakuudettomissa lainoissa kustannukset ovat hyvin samanlaisia kuin kaikissa muissakin lainoissa: lainakustannukset muodostuvat lainaan sidotusta korosta ja kuluista. Aikaisemmin vakuudettomilla kulutusluotoilla oli pikavippien ohella varsin huono maine. Mistään tuulesta temmattu ei käsitys ryöstölainoista ole, sillä ennen korko- ja kulukatto lainsäädäntöä kulutusluottojen ja pikavippien todelliset vuosikorot olivat usein satoja prosentteja. 

Koroista ja kuluista säädetään lainsäädännössä

Kulutusluottojen korot ja kulut olivat varsin hallitsemattomia aina vuoden 2019 syyskuuhun asti. Tuolloin säädetyn lain mukaan lainan nimelliskorko saa olla enintään 20 % vuodessa. Tämä päälle tulevat muut kustannukset saavat olla maksimissaan 0,01 % lainasummasta ja enimmillään 150 euroa vuodessa.

Lainojen korko- ja kulukatto on laittanut ryöstölainat kuriin, mutta lainojen kilpailutuksen merkitystä se ei ole poistanut. Lainakustannukset eroavat suuresti toisistaan korkokaton sisälläkin. Korkokatto on kuitenkin tuonut kohtuullisuutta lainamarkkinoilla, sillä lainojen kulut eivät enää nouse nimelliskorkoa suuremmiksi.

Kilpailuta nykyinen laina – miten lainatarjouksen korko määräytyy?

Lainojen korko vaihtelee luotonantajien välillä ja myös saman luotonantajan sisällä lainojen korot voivat vaihdella esimerkiksi hakijan luottoluokituksen mukaan. Lainojen korkoon vaikuttavat monet asiat, kuten yleinen korkotaso, luotonantajan voittomarginaali, lainatyyppi ja sinusta tehtävä luottoarvio. Kuluttajille myönnättävät lainat voidaan jakaa vakuudellisiin ja vakuudettomiin lainoihin, joissa korot eroavat suuresti toisistaan.

Tarkastellaan seuraavaksi tarkemmin keskeisimpiä asioita, jotka vaikuttavat sinulle tarjottavan lainan korkoon.

Lainamarkkinat määrittelevät koron

Lainatyyppi vaikuttaa lainan korkoon. Vakuudellisissa lainoissa korko on lähtökohtaisesti pienempi kuin vakuudettomissa lainoissa, sillä luotonantajan riski vakuudellisissa lainoissa on panttauksen takia pienempi kuin lainoissa ilman vakuuksia.

Yleensä vakuudettomat luotot ovat kooltaan myös selvästi vakuudellisia luottoja pienempiä, joihin ei välttämättä lainanhakija edes halua sitoa vakuutta. Suomalaiset lainanhakijat ovat edelleen tottuneet sitomaan vakuuksia suurempiin hankintoihin, kuten asuntoon.

Vakuudellisissa lainoissa etuna on pienempi korko, mutta ne edellyttävät jonkin pantattavan omaisuuden olemassaoloa. Lisäksi panttaussopimuksen tekeminen edellyttää usein vakuuden arviointia. Kaikessa tässä usein menee aikaa huomattavasti pidempään kuin vakuudettoman lainan lunastamisessa.

Omalla luottoluokituksellasi on myös merkitystä

Jokaisesta lainanhakijasta tehdään riskiarvio, ennen lainatarjouksen antamista. Tänä päivänä tekoäly yleensä käsittelee vakuudettomien lainojen hakemukset, jolloin saat lainatarjouksen parhaimmillaan muutamassa minuutissa. Kuitenkin vähänkään epäselvissä tapauksissa lainapäätöksen arviointi siirtyy oikean ihmisen arvioimaksi. Erityisesti suurempien lainojen kohdalla yleensä rahoituslaitoksen ammattilainen tekee päätöksen.

Sinusta tehtävään riskiarvioon vaikuttaa se, miten olet raha-asioitasi lähimenneisyydessä hoitanut. Lainansaanti voi tyssätä, jos sinulla on liikaa lainaa suhteessa tuloihisi, tai paljon maksuvaikeuksia niiden kanssa. Aikaisemmat laina-asiat kannattaa siis hoitaa mahdollisimman hyvin, jolloin saat edullista lainaa jatkossakin.

Kilpailuta nykyinen laina kulutusluotto.com palvelussa

Niin uudet kuin vanhatkin lainat kannattaa kilpailuttaa kulutusluotto.com palvelussa. Palvelun kautta tavoitat yli 30 pankkia ja rahoituslaitosta vain yhdellä hakemuksella.

Lainahakemus kannattaa täyttää huolellisesti, sillä se maksimoi mahdollisuutesi saada lainatarjouksia. Hakemuksen jättämisen jälkeen sinun ei tarvitse pitkään odotella lainatarjouksia, sillä useimmiten ensimmäiset tarjoukset tulevat muutaman minuutin sisällä. Viimeistään 24 tunnin sisällä pitäisi suurimman osan tarjouksista olla sähköpostissasi, jos haet lainaa arkipäivänä.  

Kulutusluotto.com lainanhakupalvelu on ilmainen, eikä sido sinua mihinkään. Voit siis hakea lainaa täysin ilman riskiä.

Yhteenveto

Lainojen kilpailutus on nykyään arkipäivää. Myös nykyinen laina kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti, sillä kulutusluottojen korot vaihtelevat kilpailutilanteen ja luottoluokituksesi mukaan. Nykyisen lainan kilpailuttaminen tarkoittaa lyhyesti sitä, että haet samansuuruista lainaa lainavertailupalvelussa ja vertaat saamiasi lainatarjouksia nykyisen lainan kanssa.

Lainan saaminen kulutusluotto.com palvelun kautta edellyttää, että olet täysi-ikäinen, sinulla on puhtaat luottotiedot ja saat säännöllisiä palkka tai eläketuloja ja sinulla on suomalainen osoite. Jotkut luotonantajat edellyttävät esimerkiksi 20 tai 23 vuoden ikää.

Lainan hakeminen kulutusluotto.com palvelusta on äärimmäisen yksinkertaista ja nopeaa. Hakemus kannattaa kuitenkin täyttää huolella, koska niin parannat mahdollisuuksiasi saada lainaa. Luoton hakeminen palvelun kautta on täysin riskitöntä, sillä hakeminen on ilmaista eikä sido sinua mihinkään.

Kilpailuta nykyinen laina – usein kysytyt kysymykset

Se tarkoittaa sitä, että haet nykyisen lainasi suuruisen lainan lainojen kilpailutuspalvelusta, kuten kulutusluotto.com sivuilta. Sen jälkeen vertailet sähköpostiisi saamiasi lainatarjouksia.

Kyllä kannattaa. Lainojen korot vaihtelevat kilpailun ja sinusta tehtävän luottoluokituksen mukaan.

Lainanhaku ei sido sinua mihinkään ja on lisäksi täysin ilmaista.

Ei ole. Sinulla ei saa olla aktiivisia maksuhäiriömerkintöjä.

On kyllä. Kulutusluotto.com sivuilla on käytössä vahva salaus ja rahoituslaitokset käsittelevät hakemukset omien salausjärjestelmiensä kautta.